Googletin itseni. Olen sen tehnyt aiemminkin. Nykyisellä sekä tyttönimelläni ei löydy ainakaan nopealla vilkaisulla mitään erikoista. Ei edes noloja kuvia yläasteajalta. Nimeni löytyy kahdenkin eri opinahjon valmistuneiden listalta ja kuvahausta nykyinen profiilikuvani sekä jostain syystä Facebook-kaverin profiilikuva muiden tuntemattomien kuvien joukossa. Työnantajakaan tuskin törmäisi mihinkään kyseenalaiseen, sillä olen mielestäni ollut nuorenakin melko huolellinen somen käytössä. 

Lyhyt googlaus kertoo, että kuvahaussa esiintyvän tuloksen voi poistaa helpoiten ottamalla yhteyttä sivuston ylläpitäjään. Myös tuloksen näkymisen hakukoneessa voi estää. Mutta minkä nettiin kerran laittaa, on se siellä peruuttamattomasti. En tiedä voisiko joku säätää hakukoneen asetuksia niin, että näkisi enemmänkin esimerkiksi Facebookissa julkaisemiani kuvia tai ylipäätään minua koskevia hakutuloksia. Toivoisin voivani pyyhkiä netin pohjattomasta muistista jotkut nuorena kirjoittamani kommentit tai julkaisemani kuvat tai tiedot liittymisestäni johonkin Facebook-ryhmään. 

Digitaalinen identiteettini muodostuu niistä tiedoista, joita minusta on saatavilla internetissä. Sitä voi vääristää melko helposti anonyymeillä kommenteilla keskustelupalstoilla tai jopa kuvamanipuloinnilla. Ihmisen on ylipäätään vaikeaa osoittaa luotettavuutensa kohdatessaan epärehellisiä väitteitä, mutta digitaalisessa ympäpristössä tällaiset hyökkäykset ja niiden seuraukset ovat vielä vaikeammin kontrolloitavissa; juorua on vaikea katkaista. 

Julkisuuden henkilön on hyvä olla varovainen itseään koskevien tietojen jakamisen suhteen, varsinkin sosiaalisessa mediassa. Tieto on nopeasti kaikkien saatavilla ja väärinymmärretty asia voi kääntyä häntä itseään vastaan. Esimerkiksi yritysjohtajan voisi olla kannattavaa olla harkitusti aktiivinen lähinnä LinkedInissä tai Twitterissä, kun taas viestinnän ammattilaiselta odotetaan laajempaa ja syvempää osallistumista sosiaalisessa mediassa. On siis hyvä löytyä joitain tietoja, koska ilman niitä sinua ei ole olemassa nykymaailmassa. Kuitenkin on puntaroitava tarpeellisia tietoja sekä kanavia ja mielellään rajoitettava ne kahteen - kolmeen, jotta pystyy hallitsemaan itsestään liikkuvaa informaatiota siinä määrin kuin se on mahdollista.